Yenilenebilir enerjinin, aküsüz, ihtiyaç duyulan ölçekte, akü sistemine göre çok daha ucuz kurulum bedeline sahip, işletme ve servis maliyeti çok düşük, verimli ve basit, aynı zamanda dünyada ve ülkemizde kullanılan enerji sistemlerine büyük değişiklikler yapmadan entegre edilebilecek ve ülkenin enerji ihtiyacını fosil yakıta ihtiyaç duymadan %100’ünü yenilenebilir enerjiden, daha ekonomik olarak sağlayabilecek depolama sistemi geliştirildi ve projelendirildi.

Bu projenin dünyada benzerinin olmadığı vurgulanırken uzmanlar bu projenin elektrik enerjisinin ucuzlamasına sebep olacağını bildirdi.

KKTC Makine Mühendisleri Odası projeyi inceledikten sonra görüşlerini belirtti.

Bu proje ile günün herhangi bir saatinde, herhangi bir yöntemle elde edilen yenilenebilir enerjinin, geliştirilen sistem içine kolayca depolanabileceğini ve aynı anda ya da daha sonra kullanılabileceği test edildi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yeterince kullanılmamasının, en büyük dezavantajı olan pahalı depolama ve bakım maliyetlerine alternatif bir çözüm olan bu çalışma, ada ülkelerinde, enterkonnekte olmadan da ihtiyaç kadar yenilenebilir enerji kaynağının kurulup, günün her anında stabil çıktı ile sisteme zarar vermeden kullanılabileceği bildirildi.

Projenin, fosil yakıt kullanımından dolayı küresel ısınma, çevre ve hava kirliliği gibi çevre sorunları yönünden de önemli ve gelecek vaat eden çevreci bir proje olduğunun üzerinde duruldu.

Yılmaz Işık, AKPA kararını protesto etti Yılmaz Işık, AKPA kararını protesto etti

Proje sahibi Mustafa Çığ, Proje çalışmalarının devam ettiğini, ölçekli modeller ile verimlilik hesapları üzerinde çalışıldığını, ülke şartlarında bilimsel çalışmalar için yetkili kurum ve yeterli kaynak olmadığından çalışmaların istenilen hızda ilerlemediğini de bildirdi.

Çığ, proje tamamlandığında çevresel, ekonomik, ticari, dış ve iç siyaset, bağımsız enerji alanlarında ülkeye önemli katkılar sağlayacağına olan inancını ifade etti.

Editör: Simge YILDIZ